Dzieci przychodzące na zajęcia do Świetlicy bardzo lubią uczestniczyć w zajęciach kulinarnych. W ciągu roku szkolnego, po odrobieniu zajęć szkolnych lub przed wyjściem do szkoły (gdy rozpoczynają lekcje po południu) chętnie sporządzają desery lub słodkie wypieki dla całej grupy. Zazwyczaj takie spotkania na zapleczu kuchennym odbywają się raz w tygodniu. Częściej są organizowane podczas ferii zimowych i letnich oraz przed dorocznymi świętami. W tym roku podczas półkolonii zimowych podopieczni uczyli się robić pizzę. Zapoznali się także z techniką wyrabiania z ciasta drożdżowego bułeczek z makiem i serem oraz precelków. Mieli tez możliwość wykonania dużej ilości śmietankowych ciasteczek. W pierwszej połowie kwietnia dzieci wykrajały i wypiekały pierniczki o tematyce wielkanocnej. Tydzień przed Wielkanocą ciasteczka z ciasta piernikowego lukrowały i ozdabiały. Pod koniec lipca na rzecz wspólnych spotkań w centrum Suwałk zostały wypieczone różnorodne ciasta i ciasteczka.

Przed świętami Bożego Narodzenia wychowankowie wzięli czynny udział w wykrajaniu i pieczeniu świątecznych pierników. Z racji dużej liczby chętnych, pracowali w poszczególnych grupach. W ostatnim dniu zajęć przed przerwą świąteczną, dzieci własnoręcznie ozdabiały pierniki na swój wigilijny stół.