Zajęcia kulinarne

W roku 2017, w ramach zajęć kulinarnych były robione zapiekanki i różnorodne desery oraz wypieki okolicznościowe. Przed świętami wielkanocnymi 31 marca, po sporządzeniu ciasta piernikowego, zostały wykrojone i upieczone ciasteczka o różnych kształtach. Kilka dni później dzieci z wielkim zapałem ozdabiały je kolorowym lukrem. Część pierniczków dzieci wzięły do swoich domów, aby nimi przyozdobić świąteczny stół.

W maju, przy kościele parafialnym odbył się kiermasz świetlicowy. Na nim były rozprowadzane jako „cegiełki” wyroby świetlicowe m.in. ciasta i pierniczki. W czerwcu Świetlica zaprezentowała swoje wyroby na słodko na Pikniku Rodzinnym w Szkole Podstawowej nr 4 im. ks. Kazimierza Hamerszmita. Znaczna część ulubionych smakołyków - pierniczków przygotowanych wspólnie z wychowankami, została zabrana na wycieczkę do Torunia.

Kolejną okazją do próbowania świetlicowych wypieków było odwiedzanie przez dzieci i wychowawców Placu Marii Konopnickiej w  ramach  trwającego "Lata w Suwałkach" oraz  Parku Konstytucji 3 Maja w czasie organizowanego Jarmarku Folkloru i Jarmarku Kamedulskiego (29VII;  5VIII).

Po wakacjach zostały wypróbowane nowe przepisy na smaczne ciasteczka. W miesiącu październiku grupa dzieci z wychowawcami wypiekła z ciasta piękne koraliki, potrzebne do przygotowania nietypowych różańców na konkurs zorganizowany w kościele.

Zajęcia  kulinarne były organizowane dzieciom od początku powstania Świetlicy, jednak nie zostały utrwalone na fotografiach. W tym roku, dzięki wyposażeniu placówki przez darczyńców w dodatkowy sprzęt kuchenny wielokrotnie organizowany był z dziećmi większy wypiek różnorodnych ciasteczek, ciast oraz pizzy. W ciągu roku nieraz były wykonywane z dziećmi słodkie desery nie wymagające pieczenia.